MENU WESELNE

MENU WESELNE

Jak wiemy jedzenie jest bardzo ważnym elementem wesela dla dużej ilości zaproszonych gości i często jest powodem podsumowania wesela jako przyjęcia udanego lub mniej udanego.  Warto zatem poświęcić tej kwestii więcej czasu i uwagi.

Przede wszystkim menu zwykle składa się z przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru.  Obecnie jednak odchodzi się od serwowania pięciu czy sześciu dań, każde co godzinę, a podaje się obiadokolację złożoną z czterech elementów, a następnie na przykład zupę, gulasz po północy. W między czasie goście częstują się jedzeniem w bufetach lub na stacjach z „gotowaniem na żywo”, które są także ciekawą atrakcją dla gości. Co do kwestii podawania posiłków , warto wybrać serwis talerzowy. Oznacza to, że dania zostaną wyporcjowane na talerzach i kelner poda danie każdemu z osobna. Opcja serwowania w półmiskach polega na zaserwowaniu osobnego półmiska na każdym stole , jeden z warzywami, drugi z mięsem czy trzeci z dodatkami skrobiowymi i tym samym każdy gość zostanie zmuszony do podawania sobie nawzajem półmisków i co najgorsze w efekcie jedzenia może nie wystarczyć dla każdego. Pamiętajmy jednak przede wszystkim o tym, aby nie wybierać w menu weselnym dań o intensywnym, długo utrzymującym się zapachu (zwłaszcza w lecie czy w małych lokalach o słabej wentylacji), zup o intensywnych kolorach np. barszcz czerwony, potraw ciężkostrawnych i wzdymających, dań łatwo psujących się (np. tatar), dań skomplikowanych w przygotowaniu (wydłuży to czas podania posiłków), nie stosujmy zbyt złożonej dekoracji, lepiej sprawdzi się podczas serwowania minimalizm.

 

Jako konsultantki ślubne radzimy, aby dokonywać degustacji menu weselnego w wybranym miejscu na przyjęcie weselne. Poznamy wówczas smaki kuchni oraz możliwości jakie proponują nam kucharze. Dodatkowo jeśli nie odpowiada nam sposób serwowania dań, deserów czy napojów, nie bójmy się zaproponować własnych pomysłów.

Karta menu, organizacja ślubu: Amarante weddings&events, Fot. Vantime Studio

Atrakcja kulinarna na weselu w Karczmie Miłocin – realizacja: Amarante weddings&events , Fot. Vantime Studio