ALKOHOL NA WESELU

ALKOHOL  NA WESELU

Wesele to tego rodzaju przyjęcie, które słynie z dużej ilości alkoholu, zwłaszcza popularnej „czystej”, która to powoli zostaje podawana „w towarzystwie” win, whisky, brandy, kolorowych drinków czy nalewek. Odpowiednia ilość alkoholu, sposób jego podania , temperatura serwowania, odpowiednie kieliszki , oryginalne dekoracje na butelkach to elementy o które warto zadbać. Bardzo ważna jest jednak kwestia doboru odpowiedniej ilości alkoholu do ilości gości. I tak przy weselu trwającym 8 godzin: ilość wódki to 0.35 l na osobę, wino – 1 butelka na dwie osoby, piwo 0,3 l na dwie osoby, ilość napojów to 2,5 l na osobę woda – 1l , napoje gazowane – 1 l , soki – 0,5 l.  Jeżeli pozwali nam na to budżet , możemy zorganizować bar alkoholowy z drinkami i alkoholami kolorowymi, podawanymi w ciekawej formie. Często wybiera się opcję serwowania win do stołów, a pozostały alkohol wydaje barman. Będzie to z pewnością atrakcja dla gości, gdyż barman może zaciekawiać wszystkich show barmańskim czyli tzw. „flair show”.

Warto zwrócić uwagę na temperaturę serowania alkoholi. I tak na przykład wina młode (beaujolais nouveau_ – do 15 stopni, wina czerwone mogą być nieco cieplejsze – ale max. 18 stopni, gdyż przy ponad 20 stopniach wino traci swój aromat i smak). Do zamrażarki wkładamy przede wszystkim wódkę, a do innych mocnych alkoholi podajemy lód, im więcej kostek tym wolniej roztapia się płyn i trunek dłużej utrzymuje chłód.

 

Jeżeli mamy taką możliwość skorzystajmy z opcji baru na weselu, ponieważ wówczas wódka może stać w coolerach na stołach, a resztę alkoholu (wina, whisky, brandy i kolorowe drinki) będzie serwował barman. Taka opcja jest oczywiście dodatkowo płatna, ale warto ją potraktować w kategorii atrakcji dla gości.

 

Kącik alkoholowy I Candy bar, Realizacja: Amarante weddings&events , Fot. Vantime Studio

Wiejski stół oraz kącik z nalewkami i różnymi trunkami, realizacja: Amarante weddings&events

Bar w stylu rustykalnym Fot. za: weddbook.pl