TORT WESELNY

TORT WESELNY

Tort na weselu zorganizowanym przez Amarante weddings&events

 

Na każdym weselu moment podania tortu weselnego jest atrakcją dla zgromadzonych gości. Na kilkanaście minut goście spotykają się w pełnym składzie w jednym miejscu i oczekują na krojenie tortu przez świeżo upieczonych małżonków. Tort zatem powinien być perfekcyjny w formie oraz w smaku. Ta słodka atrakcja pozostaje we wspomnieniach gości, małżonków, ale także na zdjęciach czy filmie weselnym. Warto zadbać o to, aby tort zamówić w sprawdzonej cukierni, która specjalizuje się w pieczeniu właśnie tortów weselnych i zrobi to perfekcyjnie. Tort powinien być spójny z kolorystką w jakiej aranżujemy nasze przyjęcie, z naszymi strojami czy z motywem przewodnim wesela. Warto postawić na delikatne zdobienia, aby nie przesadzić z dekoracją tortu. Można zamiast figurek (zwłaszcza plastikowych figurek państwa młodych) udekorować górę tortu pięknymi kwiatami, które będą nawiązywać do dekoracji sali weselnej. Warto wybrać tort pasujący do stylu naszego przyjęcia i potraktować go jako słodką dekorację .

Należy przyjąć, że tort na 100 osób powinien ważyć około 12 kg, odpowiednio na 50 osób około 6 kg .

Serwowanie tortu możemy ustalić  na zakończenie obiadokolacji lub po daniu głównym, Często wybiera się opcję podania tortu przed północą, ale wybór należy do Pary Młodej. Tort warto podać w ładnym stylu. Niekoniecznie musi „wjechać” na metalowym wózku gastronomicznych, lecz może zostać podany na stole przykrytym obrusem do ziemi, udekorowanym świeczkami, płatkami róż czy w asyście pasujących dekoracji. Całość zachwyci zarówno wyglądem jak i smakiem.

 

Jako konsultantki ślubne podpowiadamy, że podczas wyboru tortu warto udać się do kilku różnych cukierni, aby porównać ceny oraz smaki tortów. Zawsze pytajmy o możliwość degustacji dwóch wybranych smaków, tak aby mieć pewność, że nasz wybór będzie miłą niespodzianką w dniu ślubu. Te bardziej profesjonalne cukiernie, które specjalizują się w pieczeniu tortów weselnych, na pewno bez problemu przeprowadzą taką degustację.